Založ si blog

„Lacné tituly na VŠ“

pastorKaždý má právo na vzdelanie, ale je správne, aby sa na vysokú školu dostal aj človek, ktorý tam ide len za účelom získania titulu? Nezaujíma sa o daný odbor a príde si len odsedieť na prednášky a semináre. A čo je ešte horšie, niekto sa na nich ani neobjaví ako je rok dlhý. Na skúšky sa takzvane „nabiflí“ a pri väčšej troche šťastia, ktorí títo ľudia majú, prechádzajú z ročníka do ročníka a expresívne, ale zato trefne povedané, zavadzajú študentom, ktorí majú záujem študovať, vzdelávať sa v odbore, posúvať sa vpred a dosiahnuť úspech, čo znamená pracovať v oblasti, ktorá ho zaujíma.

Za tým všetkým stojí jediný vinník, a tým sú peniaze, ktoré dnes valcujú rozum väčšiny ľudí. Inak na tom nie sú ani vysoké školy na Slovensku. Model financovania vysokých škôl tvorí dlhodobo jednu z najdiskutovanejších tém v oblasti reformy vyššieho vzdelávania. Jedným z hlavných modelov je model financovania podľa výkonov. To znamená, že finančné prostriedky sú vysokým školám prideľované v závislosti od veľkosti skutočne vykázaných výkonov. Tu sa vychádza z prepočítaného počtu študentov a absolventov vysokej školy, pedagogických a nepedagogických pracovníkov. Z tohto dôvodu vysoké školy prijímajú každý rok čoraz viac študentov, aby získali viac finančných prostriedkov.

Preplnené auly, otrávení študenti a najmä profesori, ktorých nebaví prednášať študentom, ktorých to ani nezaujíma. Aj to sú výsledky tohto systému. Spolu s dostatkom finančných prostriedkov však prichádza aj množstvo problémov. V prvom rade je to práve to znechutenie na strane vyučujúcich a rovnako aj na strane študentov. Ďalším problém sú nedostatočné kapacity pre tak veľké množstvo študentov a problém vytvorenia primeraného rozvrhu hodín. Potom je to nepostačujúci čas preskúšať dostatočne získané vedomosti každého študenta. A je ich ešte oveľa viac. Nikoho to ale nezaujíma. Vedenie získalo svoje dotácie a doslova kašľú na kvalitu výučby, ktorá čím ďalej tým viac stráca na svojej hodnote.

Každoročne pribúda počet absolventov vysokých škôl. Vo viacerých zamestnaniach s vami nevytvoria pracovný pomer, pokiaľ nemáte pred menom titul. (Áno, chválabohu dnes začali pribúdať aj takí zamestnávatelia, pre ktorých titul neznamená nič, dôležité sú zručnosti. Avšak stále ich nie je dostatok, aby prevalcovali väčšinu.) Toto však nie je tá správna cesta, aby sa zabezpečila korektná cesta k študovaniu na vysokých školách a získaniu úspešných absolventov, a tým aj nové pracovné sily. Mali by sme sa zamyslieť nad súčasnou situáciou, ktorá vládne v tomto štáte.

 

PS: Nehádžem všetky univerzity do jedného vreca. Česť výnimkám.

 

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2764x
Priemerná čítanosť článkov: 2764x

Autor blogu

Kategórie

Archív